Likya Yolları ve Antik Kentler
- Meral Çiyan Şenerdi
- 21 May
- 1 dakikada okunur
Kaş belki de Türkiye’nin en fazla antik kent/kalıntı barındıran ilçesidir. Kaş sınırları içinde çoğu Likya Uygarlığından kalma 9 ayrı antik kent olup bunlardan Xantos Antik Kenti halihazırda BM Dünya Kültür Mirası listesinde yer almaktadır.
Kaş İlçe Merkezi de Likya kentlerinden Antiphellos Antik kentinin üstüne kurulmuştur ve kentin büyük bölümü Kentsel Sit Alanı’dır. Antiphellos Antik Tiyatrosu, Helenistik Mabet, Nekropol, Likya Kral Mezarı kent merkezinde yürüyüş mesafesi içindedir.
Kaş İlçe sınırları içindeki diğer antik kentler ise: Phellos (Çukurbağ), Patara (Gelemiş), Isında (Belenli), Candyba (Çataloluk), Apollonia (Sahil Kılıçlı) Pirha (Bezirgan) Nysa (Nisa-Neisa-Sütleğen) sınırları içinde yer almaktadır.
Bunlardan bağımsız halen kullanılan Likya su sarnıçları, işlikler, nekropol alanları, Likya kaya mezarları, antik çiftlikler Likya yolları üzerinde olmak üzere coğrafyaya dağılmış durumdadır.
İngiltere ve Avrupa müzelerinde camekanlar içinde sergilenen Likya-Helen-Roma kalıntıları engebeli Kaş coğrafyasının alışılmış görüntülerini oluşturur. Likya yollarında yürürseniz gördüklerinizin gerçekliğine inanamayacaksınız ama inanın hepsi gerçek ve bunlar zamanın, insanın ve doğanın etkisinden sadece geriye kalanlar…
Kommentare